top of page

zo 23 okt

|

Den Haag

Drieluik voor moeders zonder kind

Soms lijkt het alsof alle vrouwen om je heen kinderen krijgen of hebben. Wanneer je als vrouw geen kinderen hebt gekregen dan kan dat soms gevoelig liggen.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Drieluik voor moeders zonder kind
Drieluik voor moeders zonder kind

Tijd en locatie

23 okt 2022, 13:30 – 16:30

Den Haag, Prins Hendrikplein 18, 2518 JC Den Haag, Nederland

Over het evenement

MOEDERS ZONDER KIND Soms lijkt het alsof alle vrouwen om je heen kinderen krijgen of hebben. Wanneer je als vrouw geen kinderen hebt gekregen dan kan dat soms gevoelig liggen. Het moederschap is altijd in en om je heen zichtbaar en aanwezig. Geen moeder worden raakt aan de essentie van je vrouw zijn, dat op diep niveau in je leven doorwerkt. Wij bieden graag een warme en inspirerende plek voor deze vrouwen die wij ‘moeders zonder kind’ noemen.

VOOR WIE? Wist je dat er meer dan 60 redenen kunnen zijn waarom een vrouw geen kinderen heeft? Alle vrouwen zonder kind zijn bij ons welkom! Jouw verhaal, beweegreden en geschiedenis rondom het ‘vrouw zijn zonder kind’ is uniek. Het lijkt je fijn om met andere moeders zonder kind in verbinding te komen en elkaar te ondersteunen en bekrachtigen. Je bent bereid om je eigen proces te onderzoeken en een plek te geven. En je verlangt ernaar om je moederschap en moederhart op jouw eigenwijze vorm te geven en hiermee eventueel andere vrouwen te inspireren.

OPBOUW VAN HET DRIELUIK Het samenkomen en verbinden met andere moeders zonder kind is op zichzelf al heel waardevol en inspirerend. Met het drieluik bieden we liefdevolle begeleiding bij de verschillende thema’s die je als moeder zonder kind tegen kan komen. We hebben dit onderverdeeld in de volgende 3 thema's: • Het niet erkende verlies of rouw • De verbinding met je innerlijke moeder • Het op eigen wijze vormgeven van het moederschap

WAT GAAN WE DOEN? Ieder onderdeel van het drieluik heeft inhoudelijk haar eigen programma en bestaat uit de volgende vaste elementen: • Tijd om aan te komen, te landen in je lijf. We maken hierbij gebruik van o.a. beweging/lichaamswerk en meditatie. • Een ritueel, om even bewust stil te staan en betekenis te geven aan het thema van de middag. Dit geeft houvast, inzicht en ruimte voor integratie en verwerking. • Een deelronde in de cirkel, voor verbinding met de groep, elkaar zien en horen. Dit geeft vaak een gevoel van steun, (h)erkenning en bekrachtiging. • Verscheidene aanvullende oefeningen, ter verdieping van het thema. • Gezamenlijke afsluiting en reflectiemoment in cirkel.

ZONDAGMIDDAG 23 OKTOBER 1) VERBINDING MET JE INNERLIJKE MOEDER De moeder is bij iedereen als archetype aanwezig, of je nu wel of geen kinderen hebt. Je kan ook zeggen dat we allemaal een innerlijke moeder hebben, net zoals we ook een innerlijk kind hebben. Deze twee staan in relatie met elkaar. Deze bijeenkomst starten we met een ritueel om te onderzoeken welke woorden, behoeften en verlangens bij jouw innerlijk moederschap resoneren en waar jouw innerlijke moeder over moedert. Dit ritueel sluiten we af met een deelronde om je ervaringen met de groep te delen. In het tweede deel gaan we met een aantal opstellingen de moeder in ons kenbaar maken. Een opstelling (ook wel systemisch werken genoemd) laat heel helder zien wat er in de onderstroom/onbewust aanwezig is. Wat er bijvoorbeeld naar voren kan komen is: hoeveel ruimte heeft jouw innerlijke moeder, op welke plek staat ze, hoe voelt ze zich, wat heeft ze nodig, hoe is de relatie met haar innerlijk kind? Deze middag staat ten dienste om de verbinding met de moeder in jezelf te versterken.

PROGRAMMA Opening en landen 13:30-14:00 uur Ritueel innerlijke moeder 14.00-14:30 uur Deelronde 14:30-15:15 uur Opstelling innerlijke moeder 15.15-16:15 uur Evaluatie in kring en afronding 16:15-16:30uur

ZONDAGMIDDAG 2O NOVEMBER 2) VERZOEININGSRITUEEL Het verzoeningsritueel is bedoeld ter ondersteuning bij moeilijke of pijnlijke momenten die er ook kunnen zijn. Dit kan gekoppeld zijn aan rouw (van iets wat er niet is) of verdriet maar het kan ook een andere invulling hebben. Met dit ritueel bepaal je zelf waarmee je je wilt verzoenen. Dit kan bijvoorbeeld zijn met een wens of verlangen dat niet is uitgekomen, een innerlijk conflict, bepaalde ideeën of gevoelens die niet meer behulpzaam zijn, of een voorval of conflict met iemand die je dierbaar is. Verzoenen lucht op en kan je helpen los te laten en verder te gaan. Met dit ritueel gaan we contact maken met hetgeen waarmee we ons willen verzoenen, we zullen elkaar hierbij ondersteunen. Een deel van dit ritueel bestaat uit het schrijven van een brief aan jezelf. Na het ritueel is een uitgebreide deelronde omdat bij de verzoening vaak ook een ‘verhaal’ gedeeld wil worden. Dit zorgt ervoor dat je je gehoord en je gesteund voelt door de groep. Deze middag biedt bedding en ondersteuning bij verwerking, zodat je verder vooruit kunt.

PROGRAMMA Opening en landen 13:30 -14:10 uur Verzoeningsritueel 14:10 -15:00 uur Deelronde 15:00 -16:15 uur Nabespreking en afronding 16:15 -16:30 uur

ZONDAGMIDDAG 18 DECEMBER 3) DANSEN MET VERLANGEN Als moeder zonder kind geef je op eigen wijze invulling aan het moederschap. Dit zal er bij iedere vrouw anders uit zien. Je moederschap en moederhart inzetten op een voor jou passende manier draagt bij aan je zingeving en levensplezier. We gaan hiermee aan de slag door je verlangens helder te krijgen. We beginnen met een ‘vraagonderzoek’ in 2-tallen. Daarna wordt iedere vrouw uitgenodigd haar verlangen in de cirkel expressie te geven, je wordt hierbij waar nodig door ons ondersteund. We sluiten deze middag af met de belichaming van je verlangen, door ermee te gaan bewegen en dansen. Deze middag is bedoeld om je vrouwenlichaam en levenszin te laten stromen, zodat je energiek en opgelaten dit drieluik afsluit.

PROGRAMMA Opening en landen 13:30 -14:00 uur Verlangen onderzoeken 14:00 -14:30 uur Verlangen Delen in cirkel 14:30 -15:15 uur Dansen 15:15 -16:15 uur Nabespreking en afronding 16:15 -16:30 uur

PRAKTISCHE INFO Data: 23 oktober, 20 november en 18 december 2022 Tijd: Welkom vanaf 13.15 uur Bijeenkomst van 13.30 tot 16.30 uur met mogelijkheid tot 30 minuten uitloop. Locatie: Zee van Licht, Prins Hendrikplein 18, Den Haag Prijs: Early bird t/m 9 okt. € 135 Vanaf 10 okt. € 155 Losse middag € 55 De prijs is inclusief materialen thee & lekkers. Aanmelden: https://hipsy.nl/shop/5703-drieluik-voor-moeders-zonder-kind Contact:moederszonderkind@gmail.com / 06-41035166

Betalings- en annuleringsvoorwaarden: Je plek in het drieluik is gereserveerd na ontvangst van je betaling. Als ‘Moeders zonder kind’ het drieluik afzegt, ontvang je het hele bedrag terug. Als jij je na inschrijving afmeldt dan zijn de geld-terug-afspraken: Afzeggen tot 2 weken voor de start van het drieluik: 100% retour. Afzeggen tot 1 week voor de start van het drieluik 50% geld terug. Daarna ontvang je geen geld terug.

BEGELEIDING Ruchama Kramer Ik heb nooit een kinderwens gehad. In mijn vak als voorheen verpleegkundige en nu als geestelijke verzorger en ritueel begeleider (celebrant) voor stervenden kom ik een groot moederhart tegen. Ik voel me regelmatig moeder in de zorg en ontferming voor anderen: patiënten, vrienden, familieleden en katten. Maar ook als ik door de natuur wandel of fiets kan ik getroffen worden door een moedergevoel over alles wat ik om mij heen zie. Op mijn 42e werd ik geheel onverwacht zwanger en is de zwangerschap na een korte periode geëindigd. De zwangerschap heeft mij onverwacht veel inzichten gegeven hoe ik mijn moederschap in de breedste zin van het woord in kan zetten in de wereld om mij heen. Ik heb veronderstellingen over mijzelf kunnen herijken en beseft dat wat ‘waar’ is even ‘onwaar’ kan zijn en vise versa.

Michelle de Bree Ik heb lange tijd een kinderwens gehad, na 1 miskraam ben ik niet opnieuw zwanger geworden. De ziel die even bij was heeft mij wel een mooie boodschap gegeven waardoor ik m’n miskraam goed heb kunnen verwerken en een plek heb gegeven. Ik ben nu 46 jaar en sinds een aantal jaar voel ik me echt een moeder zonder kind. Ik ervaar een sterke verbinding met het kind in mezelf en met de kinderen in mijn omgeving. Ik ben me heel bewust hoe ik m’n moederschap kan inzetten in mijn werk als essentiecoach, kindercoach, docent en begeleidster van vrouwencirkels en opstellingen (werken met het energetische veld). Ik kan me hierin ook echt een oermoeder voelen.

REVIEWS Ik vond het bijzonder en fijn om de moeders zonder kind cirkel mee te maken, met gelijkgestemden en toch heeft ieder haar eigen verhaal. Vond het ook spannend, wist niet goed wat ik kon verwachten. Bedankt voor de liefdevolle en down to earth begeleiding, erg gewaardeerd. Voor mij was het heel goed op deze manier meer in mijn lijf te komen en ik laat de liefdevolle doorwerking nog verder werken. Sheila

Er zijn genoeg bijeenkomsten speciaal voor moeders maar voor vrouwen zonder kind zijn er vrijwel geen mogelijkheden om samen te komen. Michelle en Ruchama hebben op hele mooie wijze een ritueel georganiseerd voor deze vrouwen die ze ‘moeders zonder kind’ noemen. Tijdens het ritueel kon er van alles gedeeld worden wat normaal gesproken niet gedeeld wordt, dat werkte enorm bevrijdend en helend. Michelle en Ruchama zijn een ideale combinatie en zorgen ervoor dat je je veilig voelt om ruimte te geven aan dit thema.

Deel dit evenement

bottom of page